De noodzaak van groen in steden

Niek Roozen

Landschapsarchitect en directeur van Niek Roozen BV in Weesp en van NRL (Nederland Landscape Design Shenyang Ltd) in Shenyang.
 
Niek Roozen is landschapsarchitect sinds 1974. In de loop der jaren, hebben hij en zijn team gewerkt aan een grote verscheidenheid van projecten, zoals stadsparken, tuinbouwtentoonstellingen en themaparken.
 
 Een belangrijke opdracht uit het verleden was het ontwerpen van het masterplan voor de Floriade 2002. Niek Roozen was de hoofdarchitect van deze Wereld Tuinbouw Tentoonstelling. Op deze Floriade introduceerde Niek Roozen de Groene Stad filosofie, een groene strategie voor stadsontwikkeling, gebruik makend van de positieve invloed die planten hebben op de verbetering van ons milieu.
 
Sinds 1998 heeft het team gewerkt aan de ontwikkeling van vele landschap projecten in verschillende steden in China, zoals Shanghai, Ningbo, Nanjing, Hangzhou en Shenyang. Niek Roozen ontwierp de Central Green Park van de World Expo 2010 in Shanghai na het winnen van de eerste prijs in een internationale ontwerpwedstrijd.
 
Nadat Niek Roozen was uitgenodigd als algemeen adviseur van de Shenyang Horticultural Expo 2006 maakte het bureau ontwerpen voor een groot aantal projecten in deze stad, waaronder de hoofdas van Hunnan (4 km leng), de Baita Park, de Hun River Olympic Sports Park en Shenyang Mozi Mountain Park. Op dit moment wordt er gewerkt aan het ontwerp het Xiu Lake Wetland Park (400 ha.) en het Shenyang Forest National Park (1000 ha.).
 
In Nederland heeft Niek Roozen BV diverse parken ontworpen , waaronder het 40 ha. grote park rondom het toekomstige Caldic museum in het oude landgoed Voorlinden in Wassenaar en het Bos-en Lommerplantsoen in Amsterdam.
 
In alle ontwerpen speelt de beplanting een belangrijke rol. Voor de Qindao Expo 2014 maakte het bureau de belangrijkste bloemenontwerpen en in opdracht van de Nederlandse ambassade in Warschau werd dit jaar een ontwerp gemaakt voor de tuin van de oude oranjerie in het Lazienki park in Warscha.
 
Sinds januari 2015 Niek Roozen is benoemd als permanent adviseur voor Chinese ontwerpbureau 'Nita Architectuur & ontwerp van het landschap, Ltd in Hangzhou. In januari Niek Roozen was dit jaar een van de sprekers op de TED x Zwolle met zijn enthousiasmerend speech 'Designing Greener Cities’.
 
Event locatie   Brabanthallen
Diezekade 2
5222 AK 's-Hertogenbosch Plan een route
Future Green City wordt georganiseerd door 2XPO B.V., een werkmaatschappij van Libéma.© 2015 2XPO B.V.
Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt 2xpo gebruik van cookies. Meer informatie